آزاد سازی واردات خودرو از سال ۱۳۹۷ تاکنون بین مجلس، دولت و بازار خودرو در حال رفت و آمد بوده و تصمیمهای متعددی نیز در رابطه با آن گرفته شد. در نهایت نیز در تاریخ ۱۶ خرداد ۱۴۰۱ تصمیم رئیس مجلس شورای اسلامی این شد که قانون واردات خودرو را به دولت ابلاغ کند و این طرح توسط دولت به مدت ۵ سال اجرا شود.
قانون واردات خودرو
طبق قانونی که از طرف دولت برای واردات خودرو در نظر گرفته شده، واردات ماشین تنها برای آن دسته از خودروهایی که قیمت آنها پایینتر از ۲۰ هزار یورو هستند مجاز میباشد. البته طبق گفتهها اولویت اصلی با خودروهایی است که قیمت آنها کمتر از ۱۰ هزار یورو است،
علاوه بر این موضوع تخلیه خودرو بدون ثبت سفارش دقیق و تخصیص ارز، غیرقانونی و ممنوع میباشد. خودروهایی که نسبت به واردات آنها اقدام شده در بورس کالا عرضه خواهند شد.
ارزش گمرکی هر یک از خودروها با توجه به ماده ۱۴ قانون امور گمرکی به صورت کامل محاسبه خواهد شد.
خودروهای وارداتی که در برخی مناطق مختلف همچون مناطق آزادِ تجاری – صنعتی وارد میشوند، از نوع هیبریدی یا برقی میباشند. لازم به ذکر است به توضیح این موضوع بپردازیم که راهاندازی و سرمایهگذاری ایستگاههای شارژ به عهده خود وارد کنندگان خودرو میباشد.
وزارت صمت وظیفه دارد که در بازه زمانی سه ماه یکبار یک گزارش کامل از اجرای خودروهای وارداتی به ستاد هماهنگی اقتصادی ارائه دهد.
میخوای بدون نگرانی قطعات اصلی هیوندا و کیا با ضمانت اصالت بخری؟ از هیرکان پارت کمک بگیر.
شرایط جدید در رابطه با واردات خودرو دست دوم
بر اساس اطلاعات جدید و تازه منتشر شده توسط برخی منابع گوناگون، شرایط واردات خودرو دست دوم مقداری تفاوت یافته و یک سری قانون جدید دیگر در رابطه با آن در نظر گرفتهاند. شروط جدید در رابطه با این موضوع به شرح زیر است.
- واردسازی خودروهایی که بیش از ۲۵۰۰ سی سی هستند، کاملاً ممنوع میباشد.
- جهت وارد کردن خودروهای دست دوم لازم است که حتماً مجوزهای سازمان ملی استاندارد را در اختیار داشته باشید.
- عمر خودروی وارداتی دست دوم باید کمتر از ۵ سال و کاربرد آن نیز معادل ۱۰۰ کیلومتر باشد.
- آن دسته از شرکتهایی که قصد واردسازی خودروهای دست دوم به داخل کشور را دارند، تنها در صورت ارائه ضمانتنامه خدمات پس از فروش میتوانند اقدامات لازم را انجام دهند.
خودروهای وارداتی
لیست خودروهایی که از سوی دولت برای واردات خودروها در نظر گرفته شده، شامل فیات ۵۰۰، فیات تیپو، هیوندا النترا وارداتی، کیا سراتو وارداتی، هیوندای کونا، هیوندای آی ۱۰، و سراتو ۲۰۲۳ و… میباشد.
به گفته وزیر صنعت معدن و تجارت کشور، سعی شده که در وهله اول اولویت را به واردات خودروهای ارزان قیمت و اقتصادی اختصاص دهند. اما مورد دیگر یعنی تعهد نسبت به زمان واردات خودرو نیز اهمیت فوقالعاده بالایی دارد و نقش بسیار ویژهای را در حفظ فضای روانی بازار به اجرا میگذارد.
قیمت خودرو وارداتی
قیمتهایی که برای خودروهای وارداتی در نظر گرفته شده با توجه به نوساناتی که در بازار وجود دارد متغیر خواهد بود. در این زمینه در وهله اول قیمتها توسط نمایندگی با توجه به آخرین وضعیت بازار و معاملات واقعی ارائه خواهد شد، البته این موضوع پس از تایید نهایی کارشناسان اعلام میشود.
در پایان باید این نکته را بیان کنیم که شما جهت ثبتنام خودرو وارداتی لازم است تا از آخرین اخبار موجود مطلع باشید و در هر زمان که لازم بود به نشانی ارائه شده مراجعه بفرمایید و برای خودروهای وارداتی ثبتنام نمایید. انجام ثبتنام برای خودروهای وارداتی از اسفند ۱۴۰۱ آغاز شد و با توجه به اعلام مدیر طرح واردات خودرو در حال حاضر ۳۰ هزار نفر در نوبت تحویل خودروها قرار گرفتهاند.
قیمت خودروهای وارداتی هیوندای اعلام شد
هیوندا اکسنت 2023 | هیوندا النترا 2023 | هیوندا توسان 2023 |
1/865/000/000 | 2/200/000/000 | 2/450/000/000 |
- قیمت ها به تومان میباشد
اخبار تکمیلی:
هر کد ملی یک خودرو برای ایران
توضیح کامل درباره شرایط و چگونگی واردات خودرو با کد ملی
به تازگی معاون وزیر صمت در تلوزیون اعلام کرد که این بار خود مردم می توانند اقدام به واردات خودرو نمایند. او گفت هر یک نفر میتواند با کدملی خود، خودروی مورد نیازش را به صورت شخصی وارد ایران کند. البته توجه داشته باشید که ارز مورد استفاده در این واردات باید منشأ خارجی داشته باشد. مطابق این قانون، قرار است واردات خودروهای مدل 2019 میلادی به بعد، آزاد باشد و هر کد ملی، می تواند هر خودرویی که مدنظر دارد را وارد کشور کند. محدودیت های این واردات در ادامه به تفصیل بررسی شده است.
آقایی در ادامه با اشاره به ابلاغ آئین نامه واردات خودروهای کارکرده افزود: بحث سفارش در آئین نامه مربوط به شکرت های واردکننده می باشد و آنچه تحت عنوان ثبت آماری آمده است، مربوط به عموم مردم و متقاضیان شخصی است. مردم می توانند با انجام ثبت آماری در گمرک و پرداخت حقوق ورودی و گمرکی، خودروی خود را ترخیص کرده و وارد کشور نمایند. در نتیجه هیچ نیازی به دریافت کارت بازرگانی نخواهد بود. مطابق آنچه در آئین نامه آمده است، شناسایی مردم به عنوان اشخاص حقیقی از طریق کد ملی آنها انجام میشود و در مرحله ابتدایی این قانون باتوجه به شرایط ارزی حاکم بر کشور، هر فرد مجاز به واردات تنها یک خودرو می باشد.
آقایی درباره ابلاغ این قانون نیز گفت: ما پس از ابلاغ این قانون به وزارت صمت، آئین نامه ابلاغی را در یک بازه زمانی یک ماهه برای دولت ارسال کردیم. همچنین تا پایان سال گذشته، بررسی های مورد نیاز آن در کمیسیون های مختلف انجام شد و نکات اصلاحی ای که درباره تخصیص ارز آن وجود داشت، اعمال گشت.
لازم به ذکر است که این قانون برای جانبازان بالای 50درصد نیز جایگاهی ویژه قائل شده است و مطابق آن، جانبازان بالای 50درصد خدماتی متناسب دریافت خواهند کرد.
تعرفه واردات خودرو با کد ملی چقدر است؟
بسیاری درباره تفاوت میان قیمت واردات خودرو با کد ملی سوال می کنند و به دنبال تفاوت آن با تعرفه واردات خودروهای نو هستند اما متأسفانه هیچ تفاوتی در تعرفه واردات میان خودروهای کارکرده و نو وجود ندارد. اما اگر تعرفه برای شما حائز اهمیت فراوانی است، پس بهتر است از سیاست حمایت وزارت صمت از خودروهای برقی باخبر باشید، سیاستی که به موجب آن، تعرفه واردات خودروهای برقی 4درصد بوده و تعرفه واردات خودروهای هیبریدی، 15درصد. خودروهای بنزینی اما باتوجه به حجم موتور و قیمتی که دارند، تعرفه گذاری خواهند شد و همانطور که ذکرش رفت، تفاوتی میان نو و کارکرده آنها وجود ندارد. در پایان خوب است بدانید که بر اساس آیین نامه مربوط به واردات خودروهای نو، شرکت هایی که اقدام به واردات میکنند، ناچارند به میز خدمات پس از فروش وزارت صمت مراجعه کرده و متعهد به ارائه خدمات پس از فروش و لوازم یدکی آن شوند.
واردات خودرو با کد ملی چه ممنوعیت هایی دارد؟
احمد آقایی درباره ممنوعیت های این قانون گفت: خودروهایی که قرار است به کشور وارد شوند، ضروی است میان 3 تا 5 سال عمر داشته باشند و البته مطابق با استانداردهای روز جهان و اروپا باشند. او همچنین درباره حجم موتورها نیز افزود که نباید این حجم موتور خودروهای وارداتی بالاتر از 2500 سی سی باشد. اما آخرین ممنوعیت درباره کشور میزبانی است که خوردو میخواهد از آنجا وارد شود، او واردات خودرو از تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا، ژاپن و یا کره را مجاز اعلام کرد و تنها در مورد کشور آمریکا اعلام محدودیت نمود.
قانونی که ابعاد مختلف واردات خودروهای کارکرده به ایران را مدنظر گرفته است
آقایی، معاون وزیر صمت درباره انواع واردکنندگان خودرو چنین توضیح میدهد که امروز با تصویب این قانون، ما با سه دسته واردکننده روبرو هستیم: یکم شرکت های واردکننده ای هستند که از جانب وزارت سمت دارای تأییدیه خدمات پس از فروش می باشند، دوم شرکت های حمل و نقلی می باشند که قوانین خود را دارد و سومین گروه، اشخاص حقیقی می باشند، همان افرادی که با کد ملی خود، به ثبت آماری مبادرت ورزیده و می توانند تنها یک خودرو به کشور وارد کنند.
آیا تاکنون کسی از این قانون استفاده کرده است؟
نکته مهم درباره قانون مذکور، اجرائی شدن آن است. بله این قانون در حال اجراء است و بسیاری از مردم در برای واردات ثبت نام کرده اند. براساس گفته های آقایی، معاون وزیر صمت، در مرحله اول 131 هزارنفر ثبت نام کردند و در این مرحله 130هزار نفر به منظور دریافت خودروی وارداتی ثبت نام داشته اند و تا هفته آینده، قرار است نتیجه قرعه کشی آنها مشخص شود. او همچنین افزود که میزان واردات خودرو در خردادماه، به 4هزار دستگاه رسیده بود که امروز این میزان 2برابر شده است، یعنی چیزی معادل 8 هزار دستگاه. اتفاقی که به راستی نشان از تسهیل فرآیندهای اداری واردات در ایران دارد.
چرا قانون ساماندهی خودرو یک قدم به توسعه صنعت خودروی ایران کمک خواهد کرد؟
چندی پیش احمد آقایی، معاون صنایع حمل و نقل وزارت صنعت، معدن و تجارت در میز اقتصادی صدا و سیما حاضر شد و درباره واردات خودروهای کارکرده گفت: ما در چند سال گذشته با انباشتی از تقاضاهای خودرو در بازار مواجه بودیم که ناشی از کاهش واردات خودرو در میان سال های 96 و 97 بوده است.
بعلاوه شما توجه کنید که ما از سال 97 به این سو با ممنوعیت واردات خودرو مواجه بودیم که از آن زمان تاکنون شاهد افزایش کیفیت خودروهای داخلی نیستیم. شما اگر به خودروهای مونتاژی که از همان سال 97 ماجراهایش شدت گرفت توجه کنید، در می یابید که سبد خودروهای مونتاژی در کشور 5درصد بوده و در سال گذشته به 23درصد رسید.
همچنین کمبود ارز و افت 50 درصدی تولید نیز به این مشکلات دامن زده بود. همین وضعیت متزلزل بود که سبب شد بازار خودرو به التهاب گراید و قیمت های کاذب در بازار پدیدار شود. از دیگر عواملی که به این معضلات دامن میزد، استفاده برخی از مردمی بود که خودرو را به منظور حفظ سرمایه معامله و نگهداری می کردند.
بنابراین بسیاری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به این تصمیم رسیدند تا برای مدیریت این شرایط، طرح «ساماندهی بازار خودرو» را طراحی و تصویب نمایند. این طرح، بعدها به «قانون ساماندهی صنعت خودرو» تغییر یافت و مطابقِ اجرای آن، رقابت پذیری صنعت خودرو در ایران ممکن میشد، زیرا با این قانون، یکی از راهکارهای اساسیِ رقابت پذیری صنعت خودرو فراهم شده بود؛ واردات خودروهای کارکرده.
بهادری جهرمی، سخنگوی دولت نیز، چهارشنبه 27تیرماه در حاشیه جلسه هیأت دولت اعلام داشت که آن مصوبه مهمی که در جلسات اخیر هیأت دولت به تصویب رسیده است و می توان آنرا آخرین قدم دولت در مبارزه با انحصارگرایی خودروسازی در ایران دانست، همین قانون است. او ابراز داشت که واردات خودرو در دولت سیزدهم بود که به تدریج آزاد شد و منجر به چنین قانونی گشت و همچنین اشاره داشت که واردات خودروهای پلاک منطقه آزاد به سرزمین اصلی در این آیین نامه مورد تأکید می باشد.